Ida ja Sari

Muotihuone Selavin perustaja ja Seigle-vaatemerkin luoja Sari Ruismäki tiesi jo lapsena haluavansa muotisuunnittelijaksi. Hänen intohimonsa on suunnitella hyvin istuvia vaatteita noin 152-165 cm pituisille naisille.

Seigle-vaatemerkin luoja Sari Ruismäki sai kuusivuotiaana
sukulaisompelijalta leivoslaatikollisen upeita tilkkuja ja päätti
silloin alkaa muotisuunnittelijaksi. Hän piirsi lapsesta lähtien paljon, myös matematiikanvihot täyteen. Vaatetussuunnittelijaksi valmistunut Ruismäki on 1990-luvun loppupuolelta lähtien keskittynyt Seigle-mallistoon.

- Alkuvaiheessa Seigle-mallistoon kuuluivat lähinnä pienet koot 32-36, mutta myöhemmin laajensin malliston kattamaan koot 30-44, Sari Ruismäki kertoo.

- En tunne itseäni niinkään suunnittelijaksi vaan pikemminkin
muotoilijaksi. Olen vuosien ajan seurannut suomalaisten noin 152-165cm pituisten naisten kehon muutoksia ja makumieltymyksiä. Pystyisin jopa muotoilemaan muutamalle vakioasiakkaalleni puvun suoraan ompelukoneella. Niin vahvat muistijäljet kehosta jäävät.
- Haluan suunnitella malliston niin, että kaunis on myös käytännöllistä, Ruismäki jatkaa.

Sari Ruismäen isotäti oli Helsingissä toiminut ompelija Ida Maria Huimala (1879-1931). Hän teki upeasti kirjailtuja pukuja Suomen vallasnaisille sekä tsaarin aikana että Suomen itsenäistymisen aikaan. Ida Huimalan asiakkaisiin lukeutui esimerkiksi Ester Ståhlberg, Suomen ensimmäisen presidentin puoliso. Siihen aikaan tehtiin laskoksilla ja pitseillä somistettuja asuja. Kankaat tulivat Pariisista ja Pietarista.
Ida Huimala oli temperamenttinen daami, joka purjehti oman isänsä hautajaisiin Jaalaan tulenpunainen puku päällään.

- Ida Huimala vietti viimeiset aikansa yksityissairaala Saluksessa, jossa hän myös kuoli. Kuolinvuoteellaan hän oli kuulemma sanonut, että hätäkös tässä. Tulenhan tänne elämään uudestaan. Arvattavasti suku ajattelee minusta puolileikillään että näin on käynyt, Sari Ruismäki sanoo ja katsoo hymyillen muotihuoneen seinällä olevaa valokuvaa isotädistään.